CASTRICUM - Schildersbedrijf Weda uit Castricum ontvangt aanstaande maandag uit handen van burgemeester mans het predicaat Koninklijk. Dat betekent dat de onderneming vanaf nu het Koninklijk wapen en de titel Hofleverancier mag voeren. Burgemeester Mans: ‘Schilderbedrijf Weda bestaat 100 jaar en is wat mij betreft een lichtend voorbeeld van het sterke en enthousiaste ondernemerslandschap dat onze gemeente rijk is.’

Johannes Weda vertrok ruim 100 jaar geleden uit Friesland naar Noord-Holland. In het Westen was er immers meer kans op werk. In Bakkum begon Weda, met een startkapitaal van 1200 gulden, in 1917 een schilderszaak aan Bakkummerstraat 96.

Ambacht
Er is veel veranderd sinds overgrootvader Johannes naar Bakkum trok. Van Bakkum ging de onderneming naar Castricum. Van eenmanszaak tot een vennootschap onder firma. Door de komst van de mengmachine ging het aantal kleuren mogelijkheden van 20 naar 20.000. Er kwamen rollers en spuiten in plaats van kwasten. Niemand maakt meer zijn eigen verf van lijnolie, alles wordt ingekocht bij de groothandel. Wat bij Weda in die eeuw altijd overeind is gebleven is de liefde voor het ambacht, van vader op zoon, gedeeld met echtgenote en het gezin.

Maatschappelijk verantwoord
Vandaag de dag is de onderneming erg actief en beweegt het mee met de vraag van de klant. Duurzaamheidseisen en veiligheid staan hoog in het vaandel. Het werkgebied is uitgebreid en het Weda Plangarant is ingevoerd. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een belangrijk thema voor het familiebedrijf. Weda doet regelmatig schilderwerk voor maatschappelijke projecten in de vorm van sponsoring, zoals de Kidsbaan van Tennisvereniging Castricum en het Leger des Heils. Met de deelname aan een SBS6-programma leverde Weda een bijdrage aan een maatschappelijke steunproject voor een vrouw in de bijstand. Verder sponsort Weda diverse (sport)verenigingen.

Hofleverancierschap
De Koning kan het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn evenals de onderneming zelf. Ook moet de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf duidelijk zijn.