CASTRICUM - Theater Bonhoeffer uit Castricum ontving dinsdag 24 september een sponsorcheque van € 1.000. Wethouder Paul Slettenhaar overhandigde de cheque namens Wecycle aan Kris Aardenburg en Niels de Vos. Zij zijn de stuwende krachten achter het theater. Theater Bonhoeffer krijgt dit bedrag omdat Castricum op de vierde plaats eindigde bij de landelijke inzamelactie van e-waste georganiseerd door Wecycle.

Wethouder Paul Slettenhaar: “Wij zijn blij met alle inspanningen die de inwoners van Castricum hebben geleverd. Zij hebben echt hun best gedaan om alle apparaten met een stekker gescheiden in te leveren. Het levert Theater Bonhoeffer een prachtig geldbedrag van 1000 euro op dat zij duurzaam gaan besteden. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Ik hoop dat ook na de actie iedereen zijn bijdrage blijft leveren aan een duurzame samenleving.”

Castricum op vierde plaats
Inwoners van Castricum hebben meer dan hun best gedaan. Van alle ruim 250 deelnemende gemeenten is Castricum op de vierde plaats geëindigd.

Bij het afvalbrengstation kunnen inwoners hun afgedankte apparaten kwijt. Dat kan het hele jaar door maar tijdens de actieperiode van 21 april tot en met 31 augustus telde deze inbreng mee voor de landelijke inzamelwedstrijd. In de 25 gemeenten met de beste inleverscore per inwoner, profiteert een plaatselijke organisatie van het resultaat. Deze krijgt van organisator Wecycle een sponsorcheque ter waarde van 1.000 euro.

Theater Bonhoeffer
Theater Bonhoeffer diende eerder dit jaar een plan in voor de besteding van de te winnen 1.000 euro. Theater Bonhoeffer is sinds 2008 een theatergroep op het Bonhoeffer college te Castricum. Zij verzorgt theaterlessen voor jongeren uit alle jaargangen. Theater Bonhoeffer maakt het mogelijk om mee te spelen in de zelfgeschreven muzikale theatervoorstelling.

De theatergroep gaat de 1.000 euro besteden aan het vervangen van theaterspots door energiezuinige ledlampen.

Samenwerking en Wecycle
De gemeente Castricum werkt al jaren met Wecycle samen. Wecycle is de stichting die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. E-waste is de verzamelnaam voor alle afgedankte apparaten met een stekker of (oplaadbare) batterij en alle afgedankte tl-buizen, spaar- en ledlampen.

Wecycle laat de ingeleverde kleine apparaten voor 81 procent recyclen tot nieuwe grondstoffen. Bij spaarlampen is dit percentage zelfs 92 procent. Door recycling komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.