NOORD-HOLLAND Ruim 700 Noord-Hollandse scholen sluiten vandaag en morgen hun deuren. Veel van de leraren die normaalgesproken voor de klas staan, gaan deze dagen met spandoeken de straat op. Een beter salaris en lagere werkdruk is het doel.


De Algemene Onderwijsbond (AOb) verwacht dat zo'n 55 duizend leerlingen dit jaar geen leraar voor de klas hebben. In 2028 zou dit volgens de onderwijsbond zelfs kunnen oplopen tot 240 duizend leerlingen.


Vier maanden geleden werd er ook gestaakt. Die aankondiging leidde tot toezeggingen vanuit de politiek. Onderwijsminister Arie Slob beloofde om 460 miljoen euro uit te trekken voor salarisverhoging en werkdrukvermindering. Vakbondbestuurder Liesbeth Verheggen ging akkoord en de geplande stakingen waren daarmee van de baan.

Dit besluit leidde uiteindelijk tot ophef. Verheggen had te snel ingestemd, en de maatregelen waren te veel gericht op de korte termijn. De vakbondsvoorzitter stapte op en de staking ging tóch door. Maar de doelen zijn nog altijd niet bereikt. Daarom wordt er vandaag en morgen opnieuw gestaakt.