CASTRICUM - Vincent van Weenen uit Castricum raakte bijna een jaar geleden ernstig gewond toen hij na een avondje stappen werd mishandeld. Ondanks dat hij zwaar hoofdletsel opliep, kwam hij de mishandeling te boven. Nu geeft hij voorlichting aan scholieren over zinloos geweld.

Vincent liep door de mishandeling een schedelbasisfractuur, een gebroken kaak en een gebroken neus op, en lag een paar dagen in coma. Inmiddels gaat het weer goed met hem en is hij weer aan het werk. Wel is hij blijvend doof aan één oor en heeft hij littekens in zijn mondhoeken, die tijdens de geweldsuitspatting uitscheurden.

Lees ook: Moeder mishandelde Castricummer (20): "Ik herkende m'n kind amper"

Onlangs werd de twintiger benaderd door de producer van de film Fataal, Jesse Bleekemolen, met de vraag of hij zijn ervaringen wil delen met scholieren. De film gaat over zinloos geweld en is onderdeel van een tour om jongeren bewust te maken van de gevolgen van zinloos geweld. Leerlingen krijgen de film te zien en Vincent gaat met drie anderen vertellen over zijn ervaringen. Onder de andere drie sprekers is ook de moeder van een dader van zinloos geweld.

Helpen
"Ik hoop met deze negatieve gebeurtenis iets positiefs te kunnen betekenen", vertelt Vincent aan NH Nieuws. "Aanvankelijk wist ik niet zeker of ik eraan mee wilde werken, maar nadat ik er met goede vrienden en mijn ouders over had gepraat, dacht ik: 'Dit moet ik eigenlijk met beide handen aanpakken, want ik help er mensen mee'."

De jongen die Vincent belaagde, moest voor de rechter verschijnen, maar werd echter vrijgesproken, iets wat Vincent onbegrijpelijk vindt. "Ik weet niet waarom hij is vrijgesproken en zal daar ook nooit een antwoord op krijgen. Maar ik wil dit hoofdstuk van mijn leven wel afsluiten. Ik hoop dat ik die afsluiting door de Fataal Schooltour wel kan krijgen."