BEVERWIJK - Het Compliment voor een oorlogsmonument 2017 is toegekend aan het Vrijheidsbeeld en Het Boek van de Namen in Heemstede.

In het gemeentehuis in Velsen kreeg de gemeente Heemstede hiervoor een sculptuur en 1000 euro ter ondersteuning van activiteiten bij de monumenten.

Willem van den Berg, gemeentesecretaris van Heemstede, nam de prijs in ontvangst.

Verbinden heden en verleden

De provincie Noord-Holland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei reikten dinsdag samen het Compliment voor een oorlogsmonument uit. Juryvoorzitter en commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, zegt in het juryrapport: “De jury is onder de indruk van de combinatie van het oudere oorlogsmonument het Vrijheidsbeeld van Mari Andriessen en het nieuwe Boek van de Namen van Patrick van de Vegt in Heemstede. Deze beelden staan op zichzelf maar versterken elkaar op de serene plek in het groen. De gemeente organiseert veel activiteiten, waaronder voor scholen. Ieder jaar op 4 mei eindigt de stille tocht bij de monumenten, waar de herdenking plaatsvindt die door enkele honderden inwoners wordt bijgewoond. Ook heeft de gemeente een gedegen onderhoudsplan voor de monumenten.”

De jury heeft de inzendingen op meerdere punten beoordeeld, waaronder de wijze waarop het monument ‘levend’ wordt gehouden. Daarnaast is gekeken hoe het beheer en behoud van het monument is georganiseerd, voor nu en in de toekomst. De sculptuur van de prijs is ontworpen door de Noord-Hollandse kunstenaar Marisol Niehof.

Van de twee monumenten in Heemstede is een videoportret gemaakt. De verhalen van alle genomineerden krijgen ook een plek op verhalenplatform Oneindig Noord-Holland.

Nationale Viering Bevrijding

Noord-Holland is in 2017 gastprovincie voor de Nationale Viering Bevrijding. De provincie, gemeente Haarlem, Bevrijdingspop Haarlem en het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseren in aanloop naar 5 mei meerdere activiteiten. Het thema ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’ staat centraal. Kijk voor meer informatie over de Nationale Viering Bevrijding in Noord-Holland op www.vrijheidnh.nl