HEILOO - De 'onbekende man' die in mei van dit jaar een granaat en pistool in de voortuin van een Syrische familie legde, blijkt buurman Steven O. te zijn. De man was naar eigen zeggen helemaal klaar met de geluidsoverlast.

Het Noordhollands Dagblad schrijft dat O. na zijn daad zelf de politie belde om te melden dat iemand een verdacht pakketje in de tuin had gedropt. De hulpdiensten nam de melding hoog op en kwam met een aantal eenheden én de explosievenopruimingsdienst om het voorval te onderzoeken. Ter plaatse bleek het te gaan om een oefengranaat en een neppistool.

Lees ook: Man die granaat en vuurwapen in voortuin legde meldt zich bij politie

De man was de geluidsoverlast meer dan zat en werd naar eigen zeggen niet gehoord door de woningcorporatie. "Het was meer een schreeuw om aandacht", zei O. over zijn actie. Wat zijn handelswijze vreemd maakte, was dat hij goed contact zou hebben met de Syrische familie. Hij hielp hen met het opknappen van de tuin en het inrichten van het huis.

Het voorval heeft een grote impact gehad op het gezin. Ze zijn afkomstig uit een conflictgebied en schrokken dan ook enorm van de granaat en het wapen. Bovendien zou de politieactie voor stress en slaapproblemen hebben gezorgd bij de ouders en durfden de kinderen de eerste tijd niet naar buiten.

Lees ook: Gevluchte Palestijnse familie wil verhuizen na vondst granaat in tuin

O. krijgt een werkstraf van honderd uur en moet 750 euro smartengeld betalen. Hij heeft voor zijn problemen de hulp van een psycholoog ingeroepen. Bovendien liet hij weten binnenkort naar een kleiner appartement te verhuizen.