CASTRICUM - De vreedzame burgerbeweging Extinction Rebellion heeft sinds kort een groep in Castricum. Exctinction Rebellion wil dat er serieuze maatregelen komen tegen de klimaatcrisis en ecologische crisis. Daarvoor gebruikt ze geweldloze, creatieve en disruptieve acties. Extinction Rebellion is opgericht in 2018 en groeit snel. Momenteel is de organisatie al actief in 56 landen. De Castricumse rebellen organiseren op 19 december een lezing in de bibliotheek in Castricum.


Wereldwijd lijden mensen onder extreme weersomstandigheden en mislukte oogsten. Over de hele wereld zien we bosbranden. IJskappen smelten sneller dan voorspeld en diersoorten sterven nu tot 1000 keer sneller uit dan eerder in de geschiedenis van de aarde. Op 5 november nog sloegen 11.000 wetenschappers van over de hele wereld alarm over het klimaat. Ook in Nederland hadden we afgelopen zomer te maken met ongekende droogte en hitterecords. We bevinden ons midden in een crisis. Toch doet de overheid veel te weinig om deze het hoofd te bieden. “We stevenen af op een potentieel catastrofale klimaatverandering. We moeten alles op alles zetten om die te stoppen,” aldus woordvoerder Lucas Winnips van Exctinction Rebellion Castricum.

Eisen Extinction Rebellion
De overheid zegt niet hoe ernstig de situatie werkelijk is en welke gevaren dreigen. Dat is oneerlijk en bovendien ondermijnt dit het draagvlak voor serieus klimaatbeleid. De eerste eis van Extinction Rebellion is daarom dat de overheid de waarheid vertelt. De tweede eis is dat de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul gaat in 2025, zodat de schade nog zoveel mogelijk wordt beperkt. De derde eis is dat burgers mogen beslissen over een rechtvaardige transitie via een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Acties
De groep in Castricum gaat samenwerken met andere lokale Extinction Rebellion groepen. Of er op korte termijn al acties in Castricum komen, kan Extinction Rebellion nog niet zeggen. “We zullen doen wat nodig is.,” zegt Winnips. Op 19 december organiseren de Castricumse rebellen in samenwerking met de Bibliotheek Kennemerwaard een lezing in de bibliotheek in Castricum. Naast de laatste wetenschappelijke inzichten over het klimaat en ecologie, komt daarin de visie aan bod die Exctinction Rebellion heeft op de noodzakelijke veranderingen. De toegang is gratis en de aanvang is om 19.30 uur.

Zie voor meer informatie de Facebookpagina van Extinction Rebellion Castricum of mail naar XRCastricum@gmail.com.