CASTRICUM - Op 27 maart leverde een groep inwoners, raadsleden en de wethouder Schij en Swart eigenhandig een paarse pmd-zak af bij de sorteerinstallatie van SUEZ in Rotterdam. Al onze pmd-zakken gaan daar uiteindelijk heen om gescheiden en verwerkt te worden tot grondstof voor nieuwe producten. Een bijzondere trip waarbij duidelijk werd dat afval scheiden loont.

Verzamelen, sorteren, verwerken

Onze pmd-zakken komen na het inzamelen aan huis bij het overslagstation van HVC in Alkmaar terecht. Daar wegen ze het materiaal, controleren ze het op kwaliteit en persen het materiaal zoveel mogelijk samen voordat het vervoerd wordt naar SUEZ in Rotterdam. Hier sorteert een gigantische installatie het pmd-afval uit in 10 soorten, die worden vervolgens gebundeld in balen en aangeboden aan de kunststof verwerkende industrie. Daar vindt de verdere bewerking plaats. Het plastic wordt vermalen tot snippers, gereinigd en samengesmolten tot nieuwe grondstof voor bijvoorbeeld vuilniszakken, kleding, matrassen, nieuw blik en nog veel meer nieuwe producten

De pmd-sorteerinstallatie maakt het afval scheiden voor inwoners dus een stuk gemakkelijker. Zo hoeft er maar weinig restafval over te blijven. Thuis scheiden levert de beste kwaliteit grondstof op voor hergebruik. De ervaring leert ook dat wie pmd scheidt, het andere afval óók beter scheidt.

Schraapleeg, doppen en de kunst van het scheiden

Tijdens de rondleiding werd duidelijk dat de sorteerinstallatie veel soorten pmd-verpakkingen kan scheiden door toepassing van infraroodscanning, persluchttechniek en ballistische en magnetische scheiding. Daarbij is het belangrijk dat verpakkingen leeg zijn. Leeg betekent ‘schraapleeg’. Schoonspoelen hoeft dus niet. Stop ook geen ander pmd-afval in een leeg pak om ruimte te winnen. Het afval kan dan niet goed gescheiden worden.

Verder zijn de nodige tips gegeven. Zo mogen doppen op de drankkartonnen blijven zitten. Later in het proces snijden ze de doppen van de verpakking. Koffiecups en wikkels met alufolie aan de binnenzijde (chips en sommige koekverpakkingen) horen niet in de pmd-zak, net als injectienaalden en lege infuuszakken. Bij twijfel is het goed de volgende vragen te stellen:

  • is het een verpakking? Een groot stuk plastic zeil is bijvoorbeeld geen verpakking.
  • is de verpakking van plastic, metaal of drankkarton?
  • is de verpakking (schraap) leeg?

Kijk voor meer info over de kunst van het scheiden op de website van HVC.

Suez in beeld

Bekijk de foto’s van de afvaltrip op Facebook
Bekijk de film van SUEZ op YouTube