CASTRICUM - Sinds juli heeft Castricum een Toeristisch Overstappunt (TOP) op het Westerplein. Een TOP is een informatiepaal met daarop wandel-, fiets- en vaarroutes en informatie over de omgeving.

Mooiste plekjes in Castricum en de regio Alkmaar

De fiets-, wandel- en vaarliefhebber kan vanaf dit moment ook bij deze TOP terecht voor het ontdekken van de mooiste plekjes in de gemeente Castricum en in de regio Alkmaar. Hiermee wordt het netwerk uitgebreid naar acht toeristische overstappunten in de regio.

Startpunt voor fietsers en wandelaars

Een TOP is een informatiepaal met daarop wandel-, fiets- en vaarroutes en informatie over de omgeving. Hij staat altijd op een knooppunt waar diverse bewegwijzerde fiets- en wandelroutes samenkomen. Een TOP is goed bereikbaar met de auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is vaak horeca in de buurt. Het is dus het perfecte startpunt voor iedereen die van wandelen en fietsen houdt. De TOP’s zijn te herkennen als een groene vierkante paal van 2,50 meter hoog en een kleine meter breed.

TOP Castricum

Het Westerplein is de poort naar de duinen en het strand. Vandaar dat de TOP juist hier te vinden is. Als wandelaar en fietser kunt u genieten van zee, strand, duinen en bos aan de westkant en het veenweidelandschap met het Alkmaardermeer aan de oostkant. De gemeente Castricum neemt binnen Noord-Holland een bijzondere plaats in vanwege de archeologische vondsten en het culturele erfgoed. Die vondsten en erfgoed hebben alles te maken met de ligging aan de delta van het Oer-IJ. Een zijarm van de Rijn, die 10.000 jaar geleden van het IJmeer naar Castricum stroomde en hier uitmondde in de Noordzee. De hoge en droge oeverwallen langs de stroomgeulen bleken zeer geschikt voor bewoning en akkerbouw. Het Huis van Hilde, ook gelegen aan het Westerplein bevat veel van die vondsten en verhalen over de ontstaansgeschiedenis van onze leefomgeving. Het is ook een goed startpunt voor fiets- en wandeltochten met dat thema.

TOP’s in regio Alkmaar

In regio Alkmaar zijn in zeven gemeenten Toeristische Overstappunten geplaatst, dit zijn:

  • Gemeente Alkmaar; Olympiapark Alkmaar
  • Gemeente Bergen; PWN-parkeerterrein aan de Oude Schulpweg in Egmond-Binnen en op de parkeerplaats in Hargen aan Zee
  • Broek op Langedijk: de Broekerveiling
  • Castricum; Westerplein
  • Heerhugowaard; Park van Luna
  • Heiloo; het Maalwater
  • Gemeente Uitgeest; recreatiegebied Zwaansmeer

Meer informatie

  • Voor meer informatie over alle TOP’s kunt u terecht op www.natuurwegwijzer.nl/tops
  • Voor meer informatie over wandelroutes kunt u terecht op www.wandelnetwerknoordholland.nl. Op de website zijn alle routes gratis beschikbaar en kunt u tevens een gratis wandelapp downloaden. Het dichtstbijzijnde startpunt vanaf TOP Castricum is Castricum Station.

Samenwerking Provincie en gemeenten

Provincie Noord-Holland heeft vanuit Agenda Groen bijgedragen aan het realiseren van de TOP’s.