CASTRICUM - Het nieuws dat het doek dreigt te vallen voor filmtheater Corso houdt de gemoederen in Castricum bezig. Zo erg zelfs dat een groepje filmliefhebbers een actie is gestart om 'hun' bioscoop te behouden voor de gemeente. De 'Corso-strijders' hebben al enkele honderden sympatisanten achter zich gekregen: "Het zou eeuwig zonde zijn als het filmtheater verdwijnt."

Die woorden zijn opgetekend uit de mond van Ria Du Prie (64), samen met Maria Zaleska de drijvende kracht achter de actie. Du Prie hoorde begin dit jaar het nieuws over het naderende einde voor Corso en besefte meteen dat ze wilde voorkomen dat ze later het gevoel zou krijgen 'stom dat ik niet in actie ben gekomen'. "Ik wil niet achteraf zeggen: 'had ik maar wat gedaan'."

'Corso moet blijven'

Enkele weken geleden stond ze met een interview in het lokale nieuwsblad en verstuurde ze een eerste e-mail waarmee ze in kaart wilde brengen hoe de dreigende sluiting van het filmtheater leeft. In het mailtje viel haar standpunt 'Corso moet blijven, doe mee met de actie' te lezen en nog diezelfde dag kreeg ze de eerste steunbetuigingen binnen.

Lees ook: Filmtheater Corso vestigt hoop op nieuw college Castricum: "Deur voor andere locatie staat nog steeds open"

Inmiddels hebben zich al zo'n 250 sympathisanten bij de 'e-mailactie' aangesloten. Du Prie: "Het zijn persoonlijke mailtjes van mensen die ons steunen. Sommigen houden het heel kort en zeggen alleen dat ze er achter staan, anderen vertellen hele verhalen. Dat ze vroeger al met hun ouders naar de bioscoop gingen bijvoorbeeld, of mensen die met hun eerste vriendje of vriendinnetje naar de film gingen. Anderen zijn gehandicapt en worden bij Corso juist zo goed geholpen dat ze daar wél heen kunnen en ergens anders niet."

Voor jong en oud

Waarom het voor de actievoerders zo belangrijk is dat het filmtheater voor Castricum behouden blijft? Du Prie: "Jong en oud heeft er wat aan. Het zou zo'n verarming in de gemeente zijn als we zoiets cultureels zomaar opgeven. Er zijn al zo weinig culturele dingen te doen, terwijl we die juist méér nodig hebben in deze wereld. In Heemskerk, Heiloo en Uitgeest is de bioscoop al weg. Gaan wij 'm ook weggeven?"

Eigenaar Erik Weel van Corso zegt in een reactie tegen NH Nieuws dat hij zich gesteund voelt door de actie. "Het doet mij wel deugd. Ze gaan voor behoud van een filmtheater in Castricum. Ik heb gezegd dat ik het graag zou doen, maar graag opzij stap als ik in de weg zou staan. Het hangt niet van meneer Weel af of er een nieuw theater komt."

Rendabel filmtheater

Het zou, vindt Weel, 'eeuwig zonde zijn om een rendabel filmtheater, zonder ook maar een cent overheidssubsidie te verliezen door het gebrek aan besluitvorming'. Du Prie hoopt net als Weel dat hij er alsnog uitkomt met de gemeente en een nieuwe locatie vindt om Corso voort te zetten en zelfs uit te breiden. "We willen echt een groot draagvlak, zeker hónderden reacties die we uiteindelijk aanbieden aan de wethouder. We hopen echt op een groot commitment van de Castricummers."