CASTRICUM - Een alerte voorbijganger heeft gisteren in het duingebied van Castricum een natuurbrand in de kiem gesmoord. Toen hij nabij een zogeheten boombankje gras zag smeulen, waarschuwde hij de boswachter, die op zijn beurt de brandweer alarmeerde.

Dat bevestigt een woordvoerder van waterleidingbedrijf PWN, dat tevens het duingebied onderhoudt, tegenover onze mediapartner NH Nieuws.

"Gisteren heeft een onderhoudscollega van PWNwaternatuur samen met vrijwilligers, na melding bezoeker een beginnende duinbrand weten de voorkomen in Castricum", twitterde boswachter René van der Aar vanochtend. "Een weggegooide peuk was de oorzaak. Brandweer heeft geblust."

"Een bezoeker van het duingebied zag het roken en heeft de boswachters gealarmeerd", vertelt de woordvoerder. "Zij hebben het snel gedoofd met water en zand, en daarna heeft de brandweer geblust." Volgens PWN was er geen sprake van brandstichting. "Maar er was wel een sigaret achtergelaten."

PWN benadrukt dat de natuur door het gebrek aan regen erg droog is. "We willen bezoekers daarom vragen om extra alert te zijn, en het direct te melden als ze iets zien. En als er geen boswachters in de buurt zijn, kunnen ze ook het storingsnummer op de website bellen."