HEILOO - Het drugslaboratorium dat op 17 juni in Heiloo werd ontmanteld, werd mogelijk gerund door Noord-Hollandse vissers. De politie viel op die dag met een speciaal team een garagebox aan De Schrijnwerker binnen en trof er een onderdeel van een mdma-productielijn aan. Diezelfde dag zijn er labs ontmanteld in Akersloot en Amstelveen. "De huurders waren aardige jongens. We kregen zelfs vis van ze", zegt een overbuurman voor de camera van NH Nieuws.


Het is even voor 12.00 uur als op 17 juni een grote politie-eenheid met gepantserde voertuigen en busjes een bedrijventerrein naast de A9 in Heiloo oprijdt. In een zijstraatje stoppen ze voor een garagebox van zo'n 70 m2, met daarboven een kantoor. De ramen en deur worden met grof geweld ingeramd. Er is niemand in het pand aanwezig, maar de politie treft wel een lab en liters mdma-olie aan.

"Het gebeurde al die tijd onder mijn neus en ik heb niks door gehad", vertelt Stefan (niet zijn echte naam, die is bekend bij de redactie), die in een van de kantoorpanden boven het rijtje garageboxen werkt. Na rondvraag van NH Nieuws in de buurt blijkt dat meerdere mensen vermoedens hebben wie de eigenaren van het drugslab zijn.

Visnetten repareren
Zo zouden de huurders van het pand in de maanden voor de ontmanteling in de weer zijn geweest met visnetten en ook in die branche actief zijn. "Soms waren ze die netten aan het uitpluizen of repareren. Er stonden ook kratten met vis", zegt Stefan. Een andere buurman zegt: "Het rook daar naar vis en we kregen ook weleens vis van die jongens. Ze waren aardig en leenden soms onze tractoren voor hun werk."

Soms waren 'de vissers' een paar weken niet aanwezig in de garagebox in Heiloo - dan zaten ze op zee met kotters, vertelden ze. "Maar dan ineens waren ze er weer. De deur stond altijd open. Ze leken echt niets te verbergen te hebben", aldus Stefan. Hij vraagt zich af waar die lui al die spullen om harddrugs mee te produceren hadden staan. "Zo heel groot zijn die garageboxen niet. En als je zag wat de politie er allemaal uit tilde die dag."

De huurders van het pand waren op 17 juni niet aanwezig aan De Schrijnwerker; een woordvoerder van de nationale eenheid van de politie laat aan NH Nieuws weten dat er bij de inval geen aanhoudingen zijn verricht.

Oorverdovende klap
De mensen die toen wél aan het werk waren in de buurt, zullen die dag in ieder geval niet snel vergeten. "Het was echt superintens. Ik zag eerst al die voertuigen de straat inrijden en hoorde vervolgens een oorverdovende knal en glasgerinkel. Ik dacht: mijn hele voorgevel klapt er zo uit", zegt Stefan. Een buurvrouw zegt: "Al mijn vazen zijn kapot gevallen, zo hard en heftig was de inval."

Diezelfde dag worden in een woning in Amstelveen grondstoffen voor de drug mdma gevonden en in een garagebox op een industrieterrein langs het Noordhollands Kanaal 90 kilo mdma-kristallen en liters chemisch afval. Dat lab in Akersloot is hemelsbreed nog geen 3,5 kilometer bij die in Heiloo vandaan.

Een bouwvakker met een bedrijf op het terrein in Akersloot was die avond toevallig op de zaak en vertelt tegen NH Nieuws: "Ik was nog aan het werk met een collega en ineens zagen we twee politieauto's het terrein oprijden. Toen we om de hoek keken, zagen we dat ze allemaal vaten met chemicaliën en gasflessen aan het inladen waren met heftrucks."

Gevaarlijke chemicaliën
Ook daar, waar volgens de politie een veel groter laboratorium is ontmanteld dan in Heiloo, had een aantal buren niets in de gaten van de productie van harddrugs. "Verrassend allemaal. En ook best eng", zegt een buurman.

De zorgen zijn terecht, zegt woordvoerder van politie Noord-Holland Erwin Sintenie tegen NH Nieuws. "Het zijn drugs die op een synthetische manier worden gemaakt, in een laboratorium met chemische processen", legt hij uit. Er ontstaat explosiegevaar en daarnaast zijn de stoffen schadelijk om in te ademen.

Ook de verhuurders van de garageboxen kunnen in de problemen komen, zegt Sintenie. "Drugsproductie gaat regelmatig gepaard geweld, bedreiging en afpersing. Als er eenmaal drugscriminelen in je pand zitten, kom je er vreselijk lastig van af en krijg je mogelijk allerlei conflicten met de huurder. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat je met goede mensen in zee gaat." Het pand in Heiloo is op last van de burgemeester voor een jaar gesloten, laat de gemeente weten aan NH Nieuws.

Het is niet duidelijk of het pand in Akersloot door dezelfde mensen werd gehuurd als in Heiloo. Wel zegt een woordvoerder van de landelijke eenheid dat er een verband is tussen de labs en dat de informatie over het drugslab uit een groter onderzoek is gekomen.

Drugslabs in Noord-Holland
Waarom zijn er ineens zoveel drugslabs in Noord-Holland? De afgelopen zes maanden zijn er namelijk twee keer zoveel ontmanteld als in heel 2019. NH Nieuws zocht het voor je uit: onze provincie is namelijk met de havens, Schiphol, Amsterdam en buitengebieden voor criminelen een strategische plek om een harddrugslab te beginnen. Lees hier hoe dit zit.