De politie doet de komende weken weer veel aan preventie om woninginbraken en andere diefstallen te voorkomen.

Zo werden dinsdagavond diverse ´witte voetjes´ uitgedeeld in Castricum. Bij dit project gaan agenten op controle door de wijk en wijzen bewoners op potentiele risico´s. Daar waar de agenten niemand aantreffen laten ze een wit voetje achter met uitleg over de situatie. 

Bij controle van een woning wisten agenten de poortdeur te openen die niet op slot was. Ook wisten agenten de achterdeur te openen van de woning. De bewoner zat op de bank met een zakje chips tv te kijken (Opsporing Verzocht) en had totaal niet door dat de agenten dit allemaal ongehoord, ongezien en ongestoord konden doen. Er werd een wit voetje achtergelaten bij de achterdeur.

Bij een andere woning hetzelfde verhaal. Bij deze woning zijn de agenten omgelopen. Na aanbellen hebben agenten de man geconfronteerd met de bevindingen. Ook de rottweiler, die op de bank samen met zijn baasje tv zat te kijken, was niet aangeslagen. De bewoner was erg geschrokken.

Bij diverse woningen was de schuur / poort niet op slot. Gelukkig wel de fietsen die er in stonden. Bij een van de controles hing er een sleutel in de schuur. Deze paste ook op de voordeur. De bewoner kwam aangelopen en was erg geschrokken. De man was erg blij met het stukje bewustwording. Dit is tenslotte ook het doel van de actie met de witte voetjes.

Opvallend was dat er veel lichten aansprongen. Bewegingsmelders deden dus goed hun werk. Feit is dat inbrekers niet graag in de schijnwerpers staan. Een andere tip is ook, maak het dieven niet te makkelijk. Zet dus fietsen altijd op slot, ook in de achtertuin of schuur. De politie Noord-Holland zal het project met de witte voetjes de komende weken regelmatig herhalen. Meer tips...