CASTRICUM - Een 47-jarige inwoner van Castricum is vandaag aangehouden en door de politie verhoord. De man heeft bij herhaling opgeroepen om op 28 januari aanstaande de A12 te blokkeren uit protest tegen klimaatverandering. Zo’n blokkade leidt tot zeer gevaarlijke situaties, niet alleen voor de demonstranten maar ook voor andere verkeersdeelnemers. Het OM verdenkt de Castricummer onder meer van opruiing.

De Castricummer maakt zich – met vele anderen – zorgen over de opwarming van de aarde. Maar dat is geen excuus om op te roepen een snelweg te blokkeren. Eerder (op 26 november 2022) leidde dit in Den Haag al tot gevaarlijke verkeerssituaties.

Actievoerders liepen toen de tunnelbak van de A12 (Utrechtsebaan) in en gingen vervolgens op de rijweg staan en zitten. Dat gebeurde op een plek waar automobilisten 70 kilometer per uur mogen rijden, totaal niet bedacht zijn op voetgangers en vanuit een donkere tunnel komend plotseling geconfronteerd werden met mensen op de weg en later met stilstaande auto’s. Ook tot deze blokkade had de Castricummer opgeroepen en nam hij deel.

Na verhoor vandaag is de Castricummer weer op vrije voeten gesteld. Hij blijft verdachte en zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

Demonstreren is een grondrecht en wordt door de gemeente Den Haag gefaciliteerd. Er zijn in Den Haag jaarlijks honderden demonstraties die zonder problemen verlopen. Maar een demonstratie is geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten. Zeker als de veiligheid van anderen in gevaar wordt gebracht, kan de overheid niet anders dan optreden.