CASTRICUM - Aan de geweldsexplosie op het station afgelopen weekend - enkele jongens werden hier na het stappen het ziekenhuis ingeslagen - ging een sneeuwballengevecht vooraf. Dat bleek donderdag tijdens een spoeddebat over het incident in de raad.

Ook werd duidelijk dat er in de weekenden voorlopig extra toezicht komt in het uitgaansgebied en rond het station. Niet alleen van de politie, ook de gemeente en ProRail huren extra toezichthouders in. Het extra toezicht is preventief. „Ik heb geen enkel signaal dat er iets gaat gebeuren.” stelde burgemeester Toon Mans. Hij vindt het belangrijk dat de rust terugkeert in het centrum. De burgervader wil het politierapport afwachten en bepaalt daarna of er structurele maatregelen nodig zijn.
Mans, die al eerder via de sociale media zijn afschuw over het incident en zijn medeleven met de slachtoffers betuigde, herhaalde zijn woorden in de raad. Hij heeft inmiddels met de slachtoffers gesproken, die uit Heiloo komen. Mans benadrukte dat het politieonderzoek naar deze zaak veelomvattend is en dus pas over twee of drie weken zal zijn afgerond.

Sneeuwballengevecht

Duidelijk werd donderdag in ieder geval dat de relschoppers - een groep van circa 25 man, in leeftijd variërend van 15 tot 25 jaar - waarschijnlijk uit Alkmaar en Heerhugowaard komen. Er zijn inmiddels zeven aangiften en veel sporen en bruikbare tips. Mans verwacht dan ook dat de daders worden opgepakt. 
CKenG-fractievoorzitter Roel Beems, die het debat had aangevraagd, schetste op basis van onder meer een gesprek met een van de betrokkenen, een reconstructie van de gebeurtenissen op de avond dat de vlam in de pan sloeg. Vier slachtoffers, jongens van 19 jaar die café City en Toetje2 bezochten, zouden hun belagers, een grote groep jongeren die waren geweigerd bij de Mex Beachbar vanwege hun agressieve uitstraling (’sportschooltypes op zoek naar narigheid’) al in de Dorpsstraat zijn tegengekomen. Alle betrokkenen waren op weg naar het station waar zij de laatste trein richting Almaar wilden pakken. Omdat het sneeuwde ging men met sneeuwballen naar elkaar gooien. Er ontstond een woordenwisseling en enkele jongens gingen met fietsen gooien. Toen de vier jongens even later ook het perron opliepen, werden zij herkend door enkele jongens uit de grote groep, die op hen in gingen slaan. „Eén slachtoffer is over de rails weggevlucht, een jongen die later zwaargewond achterbleef.” aldus Beems. ”Gelukkig kwam er geen trein aan, het had dus nog veel erger kunnen aflopen.”

Conducteur

De conducteur van de trein waarmee de groep (die voorin was ingestapt) en de andere slachtoffers vertrokken, heeft mogelijk ook een ernstige inschattingsfout gemaakt. Een van de slachtoffers zou hem hebben aangesproken en de situatie hebben uitgelegd, waarop de conducteur zijn schouders zou hebben opgehaald. Als deze contact had gezocht met de politie, had deze de daders op station Alkmaar mogelijk direct kunnen inrekenen.