ALKMAAR/BAKKUM - De kantonrechter in Alkmaar geeft Camping Bakkum gelijk in een kort geding waarin ze een vaste kampeerder weigert een seizoenplaats voor 2024 aan te bieden. Wel moet deze huurder de kans krijgen de seizoenplaats over te dragen aan een ander.


Gedreigd met vuurwapen

De kampeerder heeft al 16 jaar een seizoenplaats op hetzelfde veldje op Camping Bakkum. In augustus 2023 heeft er een ruzie plaatsgevonden bij deze seizoenplaats, waarbij gedreigd is met een vuurwapen door een bezoeker van deze kampeerder. Na dit incident heeft de camping de huurder per brief meegedeeld dat ze voor 2024 geen nieuwe seizoenplaats kreeg aangeboden.

Volgens de kampeerder is Camping Bakkum van april tot oktober 'haar leven' en brengt ze daar met haar partner ieder weekend door. Op hun veldje heerst een dorpsgevoel en ze zou ernstig getroffen zijn als ze er niet meer zou mogen staan.

Oordeel van de rechtbank

Naar het oordeel van de kantonrechter moet de rechtsverhouding van partijen worden gezien als een serie van huurovereenkomsten voor bepaalde tijd. Camping Bakkum hoeft daarom de huur niet op te zeggen en huurders hebben zodoende ook geen 'automatisch' recht om het volgende seizoen weer dezelfde plaats te huren. Het uitgangspunt blijft namelijk haar contractvrijheid. Bij het niet opnieuw aanbieden van een seizoenplaats mag echter geen sprake zijn van willekeur.

Voor het runnen van een grote en zeer populaire camping moet Camping Bakkum regels stellen, waarover zij zelf de regie heeft. Het gaat dan om regels die zij belangrijk vindt in verband met de sfeer op de camping. Camping Bakkum heeft de beslissing om de huurder niet opnieuw een huurcontract aan te bieden in dit geval met een goede reden genomen. Zij moet rekening houden met de belangen van andere huurders, waaronder de veilige omgeving.

De kantonrechter komt tot het oordeel dat bij een afweging van de belangen, het belang van Camping Bakkum in dit geval zwaarder weegt dan dat van de huurder.

De huurder mag als gevolg van een overgangsregeling wel haar recht op een seizoenplaats met stacaravan overdragen aan een ander die de kampeerplaats door de camping krijgt toegewezen. Deze regeling geldt voor 'oude kampeerders' nog tot 1 augustus 2024. De kantonrechter is van oordeel dat met dit belang rekening moet worden gehouden.