ALKMAAR - Nog voor het laatste fluitsignaal van AZ - West Ham United (0-1) in de halve finale van de Conference League braken er op de hoofdtribune ernstige supportersrellen uit. Toen Engelse fans op de hoofdtribune hun feestje voor het bereiken van de finale alvast vierden werd dit niet op prijs gesteld door de harde kern van de Ben-Side. Zij doorbraken een hek en gingen te vuist met de Engelsen op de hoofdtribune. Na afloop kwamen er zelfs spelers van beide teams in de ongeregeldheden terecht.


De West Ham United-fans op de hoofdtribune zouden genodigden zijn en hielden zich gedurende het duel vrij stil. Toen vlak voor tijd bleek dat zij met één been in de finale stonden lieten zij zich echter horen door te gaan staan en te zingen. Dit was tegen het zere been van de AZ-supporters en de situatie escaleerde helemaal toen de Engelsen ook nog eens scoorden. Een groot hek wat de hoofdtribune scheidt van de fanatieke aanhang achter het doel ging om en de confrontatie werd gezocht. Hierbij vielen rake klappen en raakten enkele personen gewond.

Na het laatste fluitsignaal kwamen er ook enkele spelers in het gedrang terecht. West Ham-spelers probeerden famile en bekenden die werden aangevallen te helpen en enkele daarvan vingen ook klappen op. Nadat de Mobiele Eenheid in actie kwam werden de AZ-aanhangers teruggedreven naar hun eigen vak en ook hierbij vielen rake klappen.

Een week geleden overkwam AZ-supporters hetzelfde in Londen en werden er genodigden van de hoofdtribune gehaald vanwege veiligheidsoverwinningen. Na het vieren van een AZ-doelpunt werden zij toen ernstig bedreigd door West Ham United fans.

Eerder op de dag waren er ook al flinke rellen rondom het station in Alkmaar. Hierna was er sprake van een gemoedlijke sfeer in de stad, maar tijdens de wedstrijd ging het dus opnieuw mis.

Algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ baalde flink van de supportersrellen: "Wij zijn hier als club verantwoordelijk voor. Het ging allemaal heel snel en was net een film. Wij gaan ons intern zeker nog buigen over welke consequenties dit heeft, maar het is bovenal zeer teleurstellend hoe deze avond eindigt.